Hyödyllisiä tiedotteita

Tältä sivulta löydät Pohjanmaan piirin ja EKL:n tiedotteita, sekä muuta hyödyllistä tietoa.

EKL- TIEDOTTEET 2018

Pohjanmaan piirin tiedotteet

Muut tiedotteet

EKL:n toiminnanjohtajan tiedote

 

KOKO SUOMEN KANSA VALVOMAAN TULEVAN VANHUSPALVELULAIN TOTEUTUMISTA KAIKISSA KUNNISSAMME

Vuonna 2013 jokaisessa kunnassa tullaan päättämään miten vanhuspalvelulaki jalkautetaan kunnan hoitokäytäntöihin. Tässä asiassa ovat juuri

kuntavaaleissa valitut uudet kuntapäättäjät avainasemassa.

– Tulevan vanhuspalvelulain myötä on pitkäaikainen tavoitteemme nyt toteutumassa ja ensimmäistä kertaa Suomen historiassa ollaan säätämässä lakia, joka turvaa vanhusten oikeudet hyvään hoitoon ja arvokkaaseen kohteluun. Lain täytäntöön panoon onkin nyt kuntiemme budjetoitava, valtion apujen päälle, riittävästi rahaa, totesi Eläkkeensaajien Keskusliiton toiminnanjohtaja Timo Kokko juhlapuheessaan Nokian Eläkkeensaajien 50-vuotisjuhlassa tiistaina 27.11.

Jokaiseen maamme kuntaan on lain myötä tulossa vanhusneuvosto ja kuntiemme on huolehdittava niiden toimintaedellytyksistä. Viime hetkillä vanhusneuvostojen roolia vielä entisestään vahvistettiin laissa.

– Tämä asia aiheuttaa suuria haasteita eläkkeensaajajärjestöille ja niiden jäsenyhdistyksille ympäri maan. Näihin vanhusneuvostoihin on ehdottomasti saatava kattava edustus paikkakuntien eläkeläisjärjestöistä. Ne ovat taatusti alansa parhaita asiantuntijoina omassa kunnassaan, kertoi Kokko.

Miten taataan, että tulevaa lakia noudatetaan koko maassa?

– Se voidaan taata vain asianmukaisella valvonnalla ja riittävillä resursseilla. Laissa esillä olevan omavalvonnan päälle tarvitaan riittävä viranomaisvalvonta ja tarpeeksi suuret sanktiot niille, jotka eivät tulevaa lakia noudata.

– Se, miten ikäihmisten asioita hoidetaan jokaisessa yli 300 kunnassamme tulevan valtuustokauden aikana, päättävät äskeisissä kuntavaaleissa valitut uudet valtuutetut. Seurataan aktiivisesti heidän työskentelyään ja annetaan palautetta aina tarvittaessa. Pidetään huolta mm. siitä, etteivät tulevat kuntiemme valtuustot tule alibudjetoinnilla vesittämään ensi vuonna voimaan tulevaa vanhuspalvelulakia.

– Haastankin koko Suomen kansan valvomaan sitä, että tulevaa vanhuspalvelulakia toteutetaan joka ainoassa maamme kunnassa, jatkoi toiminnanjohtaja Kokko.

Lisätietoja:

Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL ry

toiminnanjohtaja Timo Kokko, puh. 050 441 3830